YU1SRS Radio-klubovi Aktivnosti Osnovna škola "Jovan Jovanović Zmaj" iz Sremske Mitrovice u radio-vezi sa Međunarodnom svemirskom stanicom
20 | 07 | 2024
Poslednje vesti

Savez radio-amatera Srbije zadržava sva prava na objavljene sadržaje. Dozvoljeno je citiranje i prenošenje sadržaja ali uz obavezno navođenje izvora i postavljanje aktivnog web linka ka strani na sajtu odakle je sadržaj preuzet.

Osnovna škola "Jovan Jovanović Zmaj" iz Sremske Mitrovice u radio-vezi sa Međunarodnom svemirskom stanicom
[vesti] Radio-klubovi - Aktivnosti
petak, 10 januar 2020 15:03

YU7BPQRadio klub "Novi Sad" YU7BPQ priprema izvođenje zakazane veze iz Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Sremske Mitrovice sa posadom Međunarodne svemirske stanice. Održavanje veze se izvodi u sklopu ARISS projekta (Amateur Radio on the International Space Station) a zakazano je za 28. januar u 15:51:19 UTC.

Osnovci će u direktnom razgovoru sa posadom postavljati pitanja na koje im kosmonauti odmah odgovaraju. Komunikacija će se odvijati na radio-amaterskim frekvencijama. Radio-amateri na celoj teritoriji Evrope će moći da slušaju ISS downlink (145.800 FM) čak i sa ručnim uređajima.

Radio-amateri iz YU7BPQ su već počtekom januara postavili specijalni antenski sistem na krov Škole i isprobali radio-amatersku stanicu. U montaži specijalnog antenskog sistema učestvovali su: Ljubiša YU7BG, Emir YU7QA, Bogdan YU2BPA, Srđan YU7WA, Milan YU7PXH, Mirko YU7WW, Marko YU5MAV, Dušan YU4BWM i Miloslav YT2CQ.

 

Pratite nas - FACEBOOK

Orden
Baner
ARDF 2020
Baner
IARU 25th Conf NS
Baner
Nikola Tesla
Baner
Anketa
Ocenite informativnost ovog sajta
 
Savez je organizovao
Baner
YU1SRS
Baner
Rad Saveza pomažu
Baner
Baner
Baner
Propagacije