Камп младих радио-аматера Рожанство 2019 на Златибору

Савез радио-аматера Србије традиционално сваке године организује камп за младе радио-аматере. Ове године ће камп бити одржан на Златибору од 7-12. јула у селу Рожанство, у одмаралишту Бела бреза. На кампу ће учествовати око педесет младих радио-аматера и предавача из целе земље.

Камп се организује како би млади радио-аматери имали прилику да виде у науче неке нове ствари које немају могућности да виде и пробају у својим локалним срединама. Такође је то лепа прилика да се упознају и друже и посете неке од туристичких знаменитости нашег краја.

Ужички радио-аматери су укључени у организацију кампа. Обезбедиће и потребну опрему за опремање радио-станице која ће бити активна за време кампа, одржаће нека предавања и презентације, угостиће радио-аматере на својим такмичарским локацијама, а на кампу ће бити и млади ужички радио-аматери.

Подигнут степен приправности због најављених падавина

Сектор за ванредне ситуације је након упозорења Републичког Хидрометеоролошког завода о обилним падавинама које се очекују у наредним данима подигао степен приправности на највиши ниво.

Савез радио-аматера Србије је такође позвао радио-аматере да у складу са овом ситуацијом и сами буду приправни.

У стању приправности врши се провера опреме, радио-станица, антенских система, резервних извора напајања и друге опреме. Ако се за напајање користе акумулатори, обезбеђује сд абуду напуњени, ако се користе агрегати проверава се њихова исправност и обезбеђује гориво да се могу по потреби одмах пустити у рад. Повећава се  редовна активност на радио-аматерским фреквенцијама ради провере покривености и домета свих учесника.

Ужички радио-аматери су овим поводом одржали проверу везе вечерас у 20 часова на репетиторима YU0VUE (R7X) и YU0VSE (R2X).

Учествовало је 14 радио-станица. Извршена је прозивка и провера везе сваке станице преко репетуитора как са базним тако и са ручним станицама. Такође је извршена смотра опреме која је на располагању и евиденторано код кога је потребно нешто да се поправи или набави додатна опрема.

Припреме за радио-гониометријску секцију

Радио-гониометрија је веома занимљива област којом се баве радио-аматери. То је спортска дисциплина која обухвата познавање топографије, сналажење на картама и терену, атлетику и, наравно, радио-технику.

Иако је то такмичарска дисциплина њом се заинтересовани могу бавити и рекреативно. Нарочито је погодна за децу јер не захтева велико техничко предзнање нити полагање радио-аматерских испита а подстиче на физичку активност у природи.

Аматерска радио-гониометрија је техника проналажења скривених радио-предајника. На унапред одређеном простору, који је обично у природи, али може бити и парк постави се неколико предајника, који су скривени да се не могу видети а радио-гониометристи имају циљ да их пронађу у што краћем времену. С обзиром да се предајници не виде, потрага се обавља уз помоћ ручног радио-пријемника.

Радио-пријемници који се употребљавају за гониомерисање су једноставне конструкције, јефтини су, а многи гониометристи их и сами праве, што је такође занимљиво за оне које интересује електроника.

Наш радио-клуб се припрема да активније промовише ову дисциплину међу младима у Ужицу. Данас је одржана и прва презентација са неколико младих узраста до шестог разреда основне школе.

Први утисци су да је деци то веома занимљиво и да итекако има смисла развијати овакву активност међу младима. Радио-клуб је скромно опремљен и надамо се да ћемо успети да набавимо потребну опрему да бисмо могли да радимо са више деце, па и да организујемо такмичења.

Радио-аматери радио-гониометрију највише промовишу међу децом,  јер је то дисциплина којом она могу да се баве и без великог техничког знања, али она у ствари обухвата све узрасте, нарочито у такмичарским категоријама.

О ужичким радио-аматерима на ТВ Зум

Радио-аматери, стручни ентузијасти

Марија Вранић · март 29, 2019

УЖИЦЕ – Не зна се тачно колико је радио аматера изнедрио ужички Радио-клуб „Ацо Вучковић“ за више од 70 година постајања, али се зна да су у њему стасавали ентузијасти за радио технику, електронику и електротехнику са познавањем страних језика, географије, топографије, конструкторства и астономије.

Један од њих је и седамнаестогодишњи Јанко који је желео да сазна како је могуће да се оствари веза без телефона и интернета. За четири године бављења радиоаматеризмом постигао је светске резултате на такмичењима.

„Имам више од 12 хиљада остварених контаката са различитим људима. Идем на страна и домаћа такмичења. Страна трају и до 48 сати што подразумева врло мало спавања уз констатнтан рад. Три пута сам био светски првак у мојој руки (rookie) категорији“, каже Јанко.

Да су на почекту најдраже везе са удаљеним земљама, а касније са земљама у којима је неразвијен радиоаматеризам потврђује Кристина, једина девојка у клубу. Она истиче да поред занимљивости, овај хоби пружа знања која нигде друго не могу да се науче.

„Најбитније је да сам научиш да направиш антену, подесиш станицу и направиш додатну опрему. Радио-аматеризам напредује са техником, па су доступне и дигиталне технологије, може да се научи и програмирање и микроконтролери“, каже Кристина Јанковић.

У ужичком клубу сада има око 50 чланова. Одржавају радио-станице, такмиче се, праве уређаје и антене. Кажу, свако може да постане радио-аматер само би требало да је радознао, да полози стручни испит и добије лиценцу.

„Настојимо да привучемо младе које занима техника, преко електронике и рачунара, али брзо им се свиде радио станице. То је другачије, то је вештина. Свако може да узме мобилни телефон или преко интернета да се исприча с неким, али то урадити преко радио станице је посебан доживљај“, прича Предраг Супуровић.

Још једну велику улогу има радиаматеризам за младе људе, а то је да их склони са улице, заинтересује за конструкторство и створи пријатељства широм света.

„Интересовања радио-аматера су слична свуда широм света. Ја да одем у било коју земљу, видећу антене, препознаћу радио-аматера и можда се упознати с њим“, додаје Јанко.

Док млади одмеравају снаге на такмичењима, знање праву улогу игра у време кризних ситуација. За време бомбардовања радио аматери су били незваничан начин комуникације и добили су орден за заслуге, али кажу, у мирним временима препуштени су сами себи. Кажу још и да би им значила подршка државе – да знају да се за њих зна и да су део система који цени то сто потенцијално могу да пруже.

TV Zoom

Радио-аматери обележавају 20 година агресије НАТО на нашу земљу

Пре двадесет година, 1999-те године,  НАТО алијанса је без сагласности Уједињених нација извршила агресију на Савезну Републику Југославију. Више од два месеца бесомучно су, са сигурног одстојања, уништавали највише цивилне циљеве.

Радио-аматери су тим поводом активирали радио-мрежу за опасност која је радила непрекидно све време агресије и имала значајну улогу у одбрани земље преношењем обавештења о налетима непријатељских летелица и ракета, као и преносећи поруке хуманитарног карактера.

Колико је њихов значај био велики показује и то да је непријатељ радио-аматере ставио на листу легитимних циљева и покушавао и њих да уништава.

За свој допринос радио-аматери су одликовани Орденом заслуга за Савезну Републику Југославију.

Ужички радио-аматери су представљали важан део радио-мреже.

Данас, 24. марта 2019. радио-аматери својеврсним радио-скуповима обележавају почетак агресије. Окупљају се на радио-аматерским фреквенцијама намењеним за рад у ванредним ситуацијама и симболично покрећу радио-мрежу за опасност под слоганом „Да се не заборави“ симболично демонстрирајући своју спремност и оспособљеност да делују свим условима.

Ужички радио-аматери ће се окупити на репетитору YU0VUE (R7X) у 20 часова. Преко репетитора ће бити реемитовано саоштење управне станице Савеза радио-аматера Србије а затим ће бити извршена прозивка.

Радио-скуп ће водити млади радио-аматер Јанко Михаиловић, YU3EEA.

SMD радионица у радио-клубу

Конструкторска секција радио-клуба у четвртак 28. фебруара у 20 часова одржава још једну практичну радионицу.

Овог пута млади конструктори ће састављати кит уређаје адаптера за повезивање рачунара са радио-станицом ради емитовања телеграфије путем рачунара. Уређаје су добили од Александра Томића YU0W.

Занимљивост је што су ови китови рађени са компонентама у SMD технологији тако да је због малих димензија елемената састављање својеврстан изазов. Поред прецизне лемилице радиће се и са лупама.

На располагању је десет кит комплета. Позвани су сви заинтересовани. Препоручујемо да понесете лупу.

Радионицу ће водити Мирослав Аџић YU2ZZ.